📍ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ – ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ!

🗳️Σήμερα το πρωί, μετά τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας, ψηφίστηκε ένα ακόμη σημαντικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο:
📌«Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης & λοιπές διατάξεις».
🎥Στη σχετική ομιλία μου, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε & στο παρακάτω βίντεο, αναφέρθηκα αναλυτικότερα στα έξης:

“Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Υπουργέ,
Αγαπητές & Αγαπητοί συνάδελφοι,
Συζητούμε σήμερα στην ολομέλεια, μια ακόμη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, εστιασμένη κυρίως στις ανάγκες βελτίωσης της λειτουργίας των Δήμων, των Περιφερειών, καθώς & των συνοριακών σταθμών της χώρας.
Στην Ελλάδα, λειτουργούν 16 οδικοί & 3 σιδηροδρομικοί χερσαίοι συνοριακοί σταθμοί, οι οποίοι αποτελούν την πρώτη επαφή…, την πρώτη εικόνα…, για κάποιον που εισέρχεται στη χώρα μας!
Ως εκ τούτου, πρέπει πρωτίστως οι σταθμοί αυτοί να είναι ευπρεπισμένοι, λειτουργικοί, σύγχρονοι, παρέχοντας ποιοτικές & ταχύτερες υπηρεσίες.
Για πρώτη φορά μπαίνουν ξεκάθαροι κανόνες στην οργάνωση & τη λειτουργία τους.
Οι οικίες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας, ορίζονται ως καθ’ ύλην αρμόδιες για το σκοπό αυτό, ενώ σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ ξεκινά το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης των υποδομών τους.
Tο νομοσχέδιο έρχεται παράλληλα να δώσει λύσεις σε προβλήματα των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης!
Η Αυτοδιοίκηση είναι ο πρώτος άμεσος σύνδεσμος επαφής κάθε πολίτη με το κράτος.
Ως εκ τούτου, η δημιουργία ενός υγιούς, εύρυθμου & αποτελεσματικού μοντέλου διοικητικής & οικονομικής λειτουργίας στους Ο.Τ.Α. αποτελεί επιτακτική ανάγκη, για την πρόοδο της χώρας.
Για τον σκοπό αυτό, εντός του 2024, η κυβέρνηση θα διαθέσει σχεδόν 200 εκατ. ευρώ, σε Δήμους και Περιφέρειες, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών & ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους.
Ειδικότερα, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι του 2024 αυξάνονται κατά 108 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 90 θα διατεθούν για την εξόφληση υποχρεώσεων των Ο.Τ.Α. προς τρίτους.
Το παρόν νομοσχέδιο προβλέπει ότι, από το 2025 & για κάθε έτος, οι Κ.Α.Π. προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες, θα αυξηθούν κατά 53 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των αυξημένων μισθολογικών καιενεργειακών δαπανών τους.
Από την άλλη μεριά, αξίζει να τονιστεί, ότι το ύψος των οφειλών προς τους Δήμους & τις ΔΕΥΑ αγγίζει σήμερα τα 3,6 δις ευρώ.
Για την εξυγίανση των οικονομικών των Ο.Τ.Α, αλλάκαι ταυτόχρονα για τη διευκόλυνση πολιτών ή επιχειρήσεων, που οφείλουν προς τους Δήμους, τις Περιφέρειες & τα Νομικά Πρόσωπα αυτών, το νομοσχέδιο προβλέπει μια πολύ ευνοϊκή ρύθμιση.
Η εν λόγω ρύθμιση, αφορά αποπληρωμή οφειλών έως 60 δόσεις, ενώ ειδικότερα σε ευάλωτους οφειλέτες θα δίνεται έως και 95% απαλλαγή από τις προσαυξήσεις.
Επιπρόσθετα, για οφειλές άνω των 10.000 €, θεσπίζεται δυνατότητα προσφυγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Παράλληλα εξορθολογίζεται το τέλος παρεπιδημούντων, προκειμένου να επιβάλλεται με τρόπο αναλογικότερο, βάσει των ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής & τηςεπιβάρυνσης των δημοτικών υποδομών και υπηρεσιών.
Στο παρόν Σχέδιο Νόμου, κυρίες & κύριοι συνάδελφοι, περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις για το προσωπικό των Δήμων & των Περιφερειών.
Ειδικότερα, διευκολύνεται η πρόσληψη προσωπικούγια την κάλυψη κυρίως εποχικών ή εκτάκτων αναγκώνπου προκύπτουν.
Πλέον, θα ξεκινά έγκαιρα η διαδικασία προσλήψεων συμβασιούχων, ώστε το προσωπικό να παρέχει την εργασία του κατά τη χρονική περίοδο που υφίστανται οι πραγματικές ανάγκες.
Οι Δήμοι & οι Περιφέρειες δηλαδή, θα προσλαμβάνουν αυτό το προσωπικό άμεσα, με τη δέσμευση ότι θα κάνουν την εγγραφή της σχετικής πίστωσης στον επόμενο προϋπολογισμό.
Έτσι, ντροπιαστικές για τη χώρα εικόνες για παράδειγμα, σε τουριστικές περιοχές & όχι μόνο, εξαιτίας της προβληματικής αποκομιδής απορριμμάτων ή της ελλιπούς καθαριότητας & ευπρέπειας του δημόσιου χώρου, θα εξαλειφθούν.
Μια άλλη διάταξη του παρόντος νομοσχεδίου, για την οποία έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση, αφορά τηνυφιστάμενη υποχρέωση των Ο.Τ.Α. να παρέχουν γάλα, ως μέτρο ατομικής προστασίας στους εργαζομένους τους.
Επειδή προέρχομαι, από την ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης, στην οποία πρέπει να τονίσω ότι, παράγεται το μεγαλύτερο ποσοστό αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα, είναι προφανές ότι, το ζήτημα αυτό με προβλημάτισε ιδιαίτερα…
Μετά από πολλές συζητήσεις και εκτενή διαβούλευση, η εν λόγω διάταξη, τροποποιήθηκε & δίνεται πλέον μια συμβιβαστική λύση…!
Τα Δημοτικά ή Περιφερειακά Συμβούλια, ανάλογα με τις προτεραιότητες και τις ανάγκες τους, θα αποφασίζουν αν θα παρέχουν γάλα στους δικαιούχους ή θα αντικαταστήσουν την παροχή γάλακτος με την καταβολή χρηματικού ποσού 300 ευρώ το χρόνο.
Στο τρίτο μέρος του νομοσχεδίου, εισάγονται διατάξεις που αφορούν στα ζώα συντροφιάς, με στόχο την ενίσχυση της στείρωσης, της σήμανσης και καταγραφής τους, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο των αδέσποτων.
Τέλος, όσον αφορά στις Περιφέρειες της χώρας, οι παρεμβάσεις που εισάγονται στο νομοσχέδιο, εστιάζονται κυρίως σε δυο νευραλγικά ζητήματα, αυτά της Πολιτικής Προστασίας & της Μεταφοράς Μαθητών.
Διευκολύνεται η υλοποίηση έργων μείζονος σημασίας και ειδικών καταστάσεων Πολιτικής Προστασίας, μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την αποκατάσταση καταστροφών ή εκτάκτων αναγκών.
Παράλληλα συστήνεται Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων & Κρίσεων σε περιφερειακό επίπεδο, με αντικείμενο τη διαμόρφωση & επιστημονική τεκμηρίωση πολιτικών για την αντιμετώπιση καταστροφών, με συμμετοχή επιστημόνων & εξειδικευμένων επαγγελματιών.
Το άλλο ζήτημα, είναι αυτό της Μεταφοράς Μαθητών, με το οποίο προσωπικά είχα ασχοληθεί ιδιαίτερα ως Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας & προσπάθησα με προτάσεις μου να συμβάλω διαχρονικάστη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου.
Θυμάμαι τότε, όταν Γενικός Γραμματέας ήταν ο σημερινός Υπουργός κ. Λιβάνιος, που πασχίζαμε μαζί να δώσουμε λύσεις στα αδιέξοδα της Μεταφοράς Μαθητών & ιδιαίτερα στις αγωνίες των γονέων που έχουν παιδιά με Ειδικές Ανάγκες.
Για να ξεπεραστούν εγκαίρως τυχόν προβλήματα εξ’ αιτίας άγονων διαγωνισμών, το νομοσχέδιο σοφά προνοεί & για την επόμενη χρονιά, επεκτείνοντας μεταξύ άλλων τη δυνατότητα άμεσης μίσθωσης οχημάτων από τις Περιφέρειες μέσω leasing.
Αγαπητές & αγαπητοί συνάδελφοι,
Σας καλώ να υπερψηφίσουμε τις διατάξεις αυτού του Σχεδίου Νόμου, που επιπρόσθετα προβλέπει επίσης ρυθμίσεις ενίσχυσης της διαφάνειας & του κράτους δικαίου, μέσω της διεύρυνσης του δικαιώματος πρόσβασης στα δημόσια έγγραφα.
Η ψήφιση τέτοιων μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών που φέρουν κοινωνικό αποτύπωμα & αναπτυξιακό πρόσημο, δημιουργούν βήμα-βήμα τις προϋποθέσεις για μια Ελλάδα που όλοι θέλουμε…
Μια Ελλάδα πιο παραγωγική & κοινωνικά δίκαιη!
Μια Ελλάδα σύγχρονη & ισχυρή…!🇬🇷